Helpt u mee Kristina & Lefteri een nieuw huisje en een betere toekomst te bezorgen ?!

Datum : 30-01-2017

Lefteri en Kristina ,
Vorig jaar november zijn wij als HvA in contact gekomen met Kristina . Zoals in vele andere gevallen werden Koos en Dinie benaderd om naar deze schrijnende situatie te kijken.
Tijdens onze reis in november 2016 zijn wij met Anneco van Haarlem, die woonachtig is in Marikaj, in contact gekomen .Anneco daar werkt o.a. als zendeling in een christelijke geloofsgemeenschap die ook door Kristina bezocht wordt. Samen met Anneco ontmoetten wij Kristina , die inwoont bij haar schoonouders, haar man Lefteri was op dat moment aan het werk in Griekenland. Kristina heeft een kleine kamer tot haar beschikking waar zij en haar 2 kleine kinderen in mogen wonen.
De situatie is echter onhoudbaar de schoonvader en moeder van Kristina maken haar het leven bijna onmogelijk , zij mag geen gebruik maken van de sanitaire voorzieningen , kookt , eet en slaapt in de kleine kamer waarvan het dak lekt en waar de wind vrij spel heeft ,de enige verwarming is afkomstig van  het kleine kookplaatje . Op het moment dat wij daar waren lag het jongste kind ,een jongetje van 2 ,ziek op het tweepersoonsbed waar zij allen in moeten slapen . Het 1 jaar oudere dochtertje kan niet naar school .
Tijdens een gesprek met haar schoonvader werd duidelijk dat hij zijn schoondochter respectloos behandeld en vernederd , Kristina was zichtbaar bang voor haar schoonouders.
Toen wij daar kwamen om Kristina te ontmoeten was er de vraag het lekkende huisje op te knappen , maar na dit gesprek leek dit voor ons niet de beste optie gezien het feit dat de verhouding schoonouders, schoondochter tot onder het nulpunt was gedaald.
Na ons vertrek hebben wij Koos en Dinie gevraagd om in gesprek te gaan met Anneco en Kristina om haar de vraag voor te leggen of zij überhaupt bij haar schoonouders wilde blijven wonen. Dit gesprek heeft inmiddels plaats gevonden en ook Lefteri de man van Christina was daarbij aanwezig. Ook voor hem was duidelijk geworden dat het wonen bij zijn ouders niet meer gaat .Als voorbeeld vertelde hij dat een paar dagen geleden Kristina zag dat het gezicht van haar jongste zoontje van een jaar of 3 heel erg vies was. Al een week had ze de kinderen in de sneeuw, met sneeuw hun gezichtjes gewassen omdat ze geen water had.
Nu liep ze toch schoorvoetend bij haar schoonvader naar binnen die vlak naast haar woont om een kopje heet water te vragen.
Haar schoonvader vroeg waar ze het lef vandaan haalde om zomaar binnen te komen en dit te vragen. Hij heeft haar met woorden heel erg pijn gedaan en dat was echt niet de eerste keer. Kristina ziet het niet meer zitten om op deze plek te wonen.
Al jaren gaan deze vernederingen door.
Het lukt ook Lefteri niet om met zijn vader op een normale manier in contact te komen. En ook hij ziet het niet meer zitten
Na een zoektocht waarbij verschillende opties zijn bekeken , doet zich de mogelijkheid voor om ook in Marakaj een huisje te kopen waar zij in kunnen gaan wonen.
Dit huisje is van iemand die in Italië woont maar Luli Cenoli zal in contact treden met deze eigenaar om de aankoop in goede banen te leiden . Ook zal dit huisje moeten worden opgeknapt aangezien dit al jaren leegstaat. Lefteri heeft aangeboden om bij deze verbouwing Luli te helpen aangezien hij op dit moment ook geen werk heeft in Griekenland.
Al met al is er €16.000,- nodig voor de aankoop van de grond en het renoveren van het huisje.
Helpt u mee dit jonge gezin een betere toekomst te geven !?
Wij zijn alvast begonnen !!