Update Selba

Datum : 29-07-2018

Even een update over de bouw van het huis te Selba.
Het is alweer even geleden dat de bouw is gestart en inmiddels heb ik tijdens mijn vakantie in het mooie Albanië met Luli Cenoli een bezoek gebracht aan de zeer gastvrije familie ontmoet en de vorderingen van de bouw kunnen zien.
In het afgelegen Selba zijn de omstandigheden verre van ideaal en vraag je jezelf af waarom hier überhaupt mensen wonen en zich van een levensonderhoud kunnen voorzien.
Deze vraag werd tijdens de reis door een geschiedenisles van Luli Cenoli beantwoord ; In de tijd dat dictator Hoxha aan de macht was werden mensen betaald om in deze afgelegen gebieden te gaan wonen. De paranoïde Hoxha was van mening dat als heel Albanië bevolkt zou zijn ,zouden eventuele bezetters waar dan ook in het land, continue op verzet stuiten.
Inmiddels bestaat het dorp Selba ,wat een aantal jaren geleden uit ongeveer 100 adressen bestond nu uit ongeveer 30 adressen. Veel bewoners zijn naar o.a.Tirana vertrokken op zoek naar een beter leven.
De achtergebleven bewoners leven van landbouw en veeteelt (schapen en geiten).
Ondanks de slechte weg naar Selba , het had veel weg van het programma “de gevaarlijkste wegen van Europa” is de natuur overweldigend in de omgeving van dit dorp. Ook hebben we ook nog een bezoek brachten aan het plaatselijke schooltje waarvan een gedeelte van onderhoud ( toiletten, verwarming, ramen en de speelplaats) vorig jaar door HvA zijn gefinancierd.